Hoe mogen we je helpen?

Let op bij een variabel inkomen als zzp'er

Bij een wisselend inkomen dienen zzp'ers de voorlopige aanslag van de belastingdienst te controleren.

Heb je een wisselend inkomen? Daar houdt de Belastingdienst geen rekening mee. Let goed op jouw voorlopige aanslag. Pas deze aan in 2024. 

Om te voorkomen dat je bij de jaarlijkse aangifte in één keer duizenden euro’s moet afrekenen met de Belastingdienst, kun je werken met een voorlopige aanslag. Had je deze ook in 2023 al? De fiscus zal jou voor 2024 ook weer een voorlopige aanslag sturen. Hierin gaan ze uit van een gelijk inkomen ten opzichte van het jaar 2023. Verwacht je een sterke stijging of daling van het inkomen? Stel de Belastingdienst hiervan op de hoogte. Zo houd je goed inzicht in de financiële zaken. 

Je verwacht een sterke stijging van het inkomen

Je hebt in 2023 een slecht jaar gehad of je was een deeltijd zzp’er en je gaat er nu voor honderd procent voor. In die gevallen kun je uitgaan van een stijging van het inkomen. De Belastingdienst gaat de voorlopige aanslag baseren op de aanslag van 2023, dus ze gaan uit van een te laag bedrag. Dat kun je zo laten, maar houd er dan wel rekening mee dat je bij de aangifte over het jaar 2024 een naheffing krijgt. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel zelf voor reserveren.

Je verwacht een lager inkomen in 2024 

Bij een daling van het inkomen gebeurt het tegengestelde. Je betaalt te veel belasting. In een uiterste geval kun je de maandelijkse incasso’s van de Belastingdienst niet eens betalen met het lagere inkomen. Bij de aangifte over het jaar 2024 wordt het te veel betaalde wel weer teruggestort, maar het is natuurlijk geen wenselijke situatie. 

Hoe kun je de voorlopige aanslag aanpassen?

Je kunt de voorlopige aanslag aanpassen via de website van de Belastingdienst. De eerste stap is om voor jezelf een inschatting te maken over de hoogte van het inkomen in 2024. Dit kun je eventueel samen met de boekhouder of de accountant doen. Houd er wel rekening mee dat je alle vragen in het aangifte programma opnieuw in moet vullen. Dus ook zaken die niet veranderen vul je nog een keer weer in. Ook vragen die niets met het ondernemerschap te maken hebben, zoals de WOZ-waarde van de eigen woning en het saldo van jouw spaarrekening. Na het ondertekenen en het insturen wordt de oude voorlopige aanslag vervangen. Houd er rekening mee dat het muteren tot acht weken in beslag kan nemen.

Hoe werkt het als je niet werkt met een voorlopige aanslag?

Een werknemer ontvangt een salaris waarop de werkgever al een heffing heeft ingehouden. Een zzp’er moet zelf rekening houden met de belastingheffing. Een voorlopige aanslag aanvragen is niet verplicht, maar zorgt er wel voor dat je een groot bedrag aan heffing zelf moet reserveren. Bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar krijg je in één keer een factuur voor het volledige bedrag.

De meeste zzp’ers hebben een wisselend inkomen

Volgens een onderzoek van ‘Wijzer in geldzaken’ heeft tweederde van de zzp’ers een wisselend inkomen. Voor de meeste zzp’ers is het dus belangrijk om goed te letten op de hoogte van de voorlopige aanslag.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.