Hoe mogen we je helpen?

Alarmnummer zorgverzekering

Wat te doen als er in het buitenland iets gebeurt?

Uiteraard hopen wij dat het een fijne, onbezorgde reis zal worden. Wat moet je doen als er onverhoopt toch medische kosten gemaakt moeten worden door een ongeval of ziekte? In een noodsituatie kan er contact opgenomen worden met het alarmnummer 112. Dit nummer werkt in elk Europees land. Is er spoedeisende hulp nodig, maar is er geen sprake van een noodsituatie? Neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van de zorgverzekeraar. De medewerkers van de alarmcentrale kunnen verdere hulp verlenen. Verderop in de nieuwsbrief staan de juiste telefoonnummers per zorgverzekeraar genoemd. Maar controleer dit wel met de eigen zorgverzekeringspas.

Standaard dekking via de basisverzekering

Ook in het buitenland, is er via de basisverzekering dekking tegen ziektekosten. Het recht op vergoeding is echter wel beperkt vanuit de basisverzekering; spoedeisende ziektekosten worden vergoed conform het Nederlandse tarief. Zijn de kosten in het buitenland hoger dan in Nederland, dan zal de basisverzekering de kosten die uitstijgen boven het Nederlandse maximum niet dekken. Deze extra kosten worden vaak beter vergoed vanuit een aanvullende verzekering, controleer dit. Anders is het aan te raden om te kijken naar een reisverzekering met een dekking voor zorgkosten, vaak dekt deze de kosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed.

Wat kan de Alarmcentrale betekenen?

Is er sprake van een spoedopname in het ziekenhuis? Bel altijd met de Alarmcentrale. Dit nummer staat op de zorgpas. Een Nederlandssprekende hulpverlener helpt dan verder. Deze hulpverlener kan onder andere het volgende vertellen:

• Wat je moet doen in een bepaalde situatie
• Waar je terechtkunt indien je zorg nodig hebt
• Welke kosten worden vergoed en welke kosten niet

Mocht het nodig zijn dan neemt de Alarmcentrale rechtstreeks contact op met het ziekenhuis, bijvoorbeeld als er een taalbarrière is. Moet je tijdens de vakantie naar de dokter of apotheek? Dan moeten de kosten vaak ter plekke worden betaald. En de buitenlandse nota moet dan achteraf bij de verzekeraar gedeclareerd worden. Ook bij deze zorg is het verstandig om dit te melden bij de Alarmcentrale. Naast het bieden van hulp, maken zij ook een dossier op van uw situatie. Dit maakt declareren bij terugkomst een stuk eenvoudiger. Via dit dossier kan de zorgverzekeraar en de reisverzekeraar ook veel directer en sneller met elkaar schakelen voor de vergoedingen.

Alarmnummers Zorgverzekeraars

Zorgverzekeraar Alarmcentrale
Aevitae | EUCARE +31 20 851 22 75
Aevitae | VGZ +31 40 297 55 50
CZ +31 13 468 04 02
ASR +31 20 651 51 51
Menzis +31 317 455 555
Nationale Nederlanden +31 20 594 80 70
OHRA +31 26 400 48 68
ONVZ +31 88 668 97 67
Stad Holland +31 20 651 51 51
VGZ +31 40 297 55 50
Zilveren Kruis +31 71 364 18 50

Neem de Zorgpas (EHIC) mee

Achterop de zorgpas staat de zogenaamde ‘EHIC’ gegevens (European Health Insurance Card). Controleer uw pas hierop, niet alle zorgpassen hebben standaard de EHIC op de achterkant staan. Op uw zorgpas staat het nummer van de Alarmcentrale. Deze gegevens heeft u nodig bij spoedeisende hulp binnen Europa. Hebt u geen E111 nodig voor uw vakantiebestemming, dan volstaat het meenemen van uw zorgpas met EHIC.

E111 vakantieformulier

In sommige vakantielanden is aanvullend op een EHIC een E111 vakantieformulier nodig. Vraag deze aan ruim voor de vertrekdatum bij de zorgverzekeraar. De betreffende landen zijn:

– Bosnië-Herzegovina
– Kaapverdische eilanden
– Marokko
– Macedonië
– Montenegro
– Tunesië
– Turkije
– Servië

Advies is om dit ruim voor de vakantie te regelen met de zorgverzekeraar. Naast dat elke verzekeraar hierin een andere werkwijze heeft, is er ook vaak 2 tot 3 weken voor nodig om het te kunnen verzenden. Laat je dus goed informeren voor vertrek naar 1 van bovenstaande landen.

Haal op tijd vaccinaties

Op ggdreisvaccinaties.nl staat welke vaccinaties er nodig zijn per land. Controleer bij de eigen verzekeraar met welke diensten zij gecontracteerd zijn om een zo hoog mogelijke vergoeding vanuit de aanvullende verzekering te kunnen ontvangen. Vergoedingen voor vaccinaties komen niet vanuit de basisverzekering.

Regel een medische verklaring

In sommige landen is een medische verklaring nodig voor het verkrijgen van bepaalde medicijnen en/of mee te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan slaappillen of ADHD-medicatie. Controleer van tevoren of er een medische verklaring (medicijnen paspoort) nodig is. Dit kunt u opvragen bij de huisarts. Ook de apotheker kan hier advies over geven.

Sluit een reisverzekering af

Met een reisverzekering kun je twee dekkingen aangaan die voor de zorg van toepassing zijn, namelijk:
– Zorgkosten dekking buitenland (Europa/Wereld)
– Gevaarlijke sporten dekking

Heb je bij de zorgverzekering geen 100% vergoeding buiten Nederland, dan is het meer dan verstandig om deze dekking bij de reisverzekering toe te voegen. Daarnaast kan er gekozen worden voor bagagedekking, autopech en meer. De reisverzekering dekt over het algemeen de kosten die de zorgverzekeraar niet kan vergoeden.

Mocht je van plan zijn om een gevaarlijke sport uit te oefenen, dan is het verstandig om dit van tevoren aan te geven bij de reisverzekeraar. Vaak kan hiervoor een aparte aanvullende dekking worden toegevoegd. Gevaarlijke sporten zijn bijvoorbeeld: wintersport, parachutespringen, bergbeklimmen, kiten, wildwatervaren, zweefvliegen, et cetera.

Een pechhulpverzekering kan handig zijn

Mocht je nog niet geholpen worden door de autodealer of door de ANWB dan kan een pechhulpverzekering een overweging zijn. Dat hoeft niet duur te zijn. Kijk hier voor meer informatie over de voorwaarden en de premie.

Handige links:

Een door de overheid ontwikkelde website met handige tips: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen 

Vragen

Zijn er nog vragen, neem dan gerust met ons contact op, telefoon 023-5635373 of via de e-mail. Of kijk op onze website voor de zorgverzekering, kortlopende reisverzekeringdoorlopende reisverzekering of de Pechhulpverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 04-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.