Wat houdt een gebouwenverzekering in?
Waarom is een gebouwenverzekering onmisbaar voor ondernemers met een eigen bedrijfspand?
Een eigen bedrijfspand is voor veel bedrijven het waardevolste bezit. Deze verzeker je natuurlijk tegen gevaren. Welke dekking biedt de gebouwenverzekering?
Voor veel bedrijven gebeuren de werkzaamheden in een bedrijfspand. Je kunt een pand huren, maar ook bezitten. Voor eigenaren is het belangrijk om het pand goed te verzekeren. Een verzekering tegen brand is de basisdekking, maar de meeste gebouwenverzekeringen bieden een ruimere dekking en dat is ook raadzaam.
Wat mag je van een gebouwenverzekering verwachten?
Bij brand kan het pand zeer zware schade oplopen. Enerzijds door de verwoestende werking van de brand en daar komt nog de schade door het bluswater bij. De gebouwenverzekering betaalt de herstelkosten van het pand. De dekking blijft meestal niet beperkt tot brand en vergoedt bijvoorbeeld ook de schade door:
- Blikseminslag en inductie
- Milieuschade
- Inbraak
- Vandalisme
- Storm- en hagelschade door andere weersomstandigheden, zoals sneeuwval
- Schade door een aanrijding met het pand
Maar niet alle gebouwenverzekeringen bieden deze dekking. Bepaalde schadeoorzaken kunnen uitgesloten zijn. Het is zelfs mogelijk dat een pand alleen maar verzekerd is tegen brand.
Ook het huurdersbelang kun je verzekeren
Ook huurders kunnen een gebouwenverzekering nodig hebben, namelijk voor het verzekeren van onderdelen van het bedrijfspand waar de huurder zelf in geïnvesteerd heeft. Een restauranthouder laat in een huurpand bijvoorbeeld een professionele keuken plaatsen. De keuken zit vast aan het pand en vormt hierdoor een onderdeel van het pand. De restauranteigenaar kan deze keuken verzekeren onder de noemer huurdersbelang. Dat kan ook met andere onderdelen van het pand.
Eigenaren van een bedrijfspand moeten het bezit wel verzekeren. Bedenk je maar eens wat de gevolgen zijn bij het beschadigd raken door bijvoorbeeld een brand. In het slechtste geval raakt het pand volledig verwoest. Er ontstaan dan meerdere problemen. Je kunt jouw werkzaamheden niet meer uitvoeren, er gaat vermogen verloren en mogelijk zit er ook nog een hypotheekschuld op het pand. Het pand moet nog steeds afbetaald worden en er moet vervangende bedrijfsruimte komen. Het is niet ondenkbaar dat het onverzekerd zijn het faillissement voor je bedrijf betekent. Dit is wel een erg zwaar risico om zelf te dragen.
Let goed op de preventie-eisen van de verzekeraar
De verzekeraar stelt bij het verzekeren van een bedrijfspand vaak preventie-eisen. De eisen lijken misschien een formaliteit, maar ga hier niet te lichtzinnig mee om. Als de verzekeraar op specifieke plekken brandblussers eist, moet dat ook gewoon gebeuren. Anders kan het gebeuren dat er geen uitkering volgt bij schade door een brand. Welke eisen het om gaat verschilt per bedrijfspand en zelfs per verzekeraar.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 07-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.