Hoe mogen we je helpen?

Is je bedrijfspand onderverzekerd?

Een bedrijfspand moet zowel tegen een brand als tegen de gevolgschade verzekerd zijn voor de overlevingskans van een onderneming.

Het verzekerde bedrag voor een bedrijfspand moet nauwkeurig worden vastgesteld. Een te laag verzekerd bedrag kan ernstige gevolgen hebben voor je onderneming.

Wat het kost om na een brand een bedrijfspand te herstellen of zelfs opnieuw te bouwen, dat is moeilijk in te schatten. Toch moet het inschatten zo precies mogelijk gebeuren. Een te laag verzekerd bedrag kan cruciaal zijn voor je onderneming. Met een taxatie door een expert van de verzekeraar kun je dit probleem ondervangen.

Een bedrijfspand verzeker je tegen de herbouwwaarde

De verkoopwaarde van een pand schatten is iets compleet anders dan het inschatten van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het pand opnieuw te bouwen als het volledig verwoest raakt door bijvoorbeeld een brand. Met een taxatie door de verzekeraar zelf leg je de verantwoordelijkheid bij de verzekeraar neer.

Wat als het verzekerd bedrag te laag is?

Met een eenvoudig voorbeeld kunnen we uitleggen wat de gevolgen zijn als je jouw pand voor een te laag bedrag verzekert. Jouw pand heeft een geschatte herbouwwaarde van 400.000 euro. Deze waarde is door jezelf ingeschat en niet door een taxateur van de verzekeraar. Door een brand in de keuken ontstaat een schade van 25.000 euro. De verzekeraar schakelt een schade-expert in voor het vaststellen van het schadebedrag. De expert krijgt ook de opdracht mee om de herbouwwaarde in te schatten.

Omdat de herbouwwaarde 500.000 euro blijkt te zijn volgens de expert, vergoedt de verzekeraar maar een deel van de schade. Het uit te keren bedrag wordt als volgt berekend: 400.000 / 500.000 x 25.000 = 20.000 euro. Het resterende bedrag van 5.000 euro betaal je dus zelf.

Het verzekeren van het bedrijfspand is vaak niet voldoende

Het vergoed krijgen van de schade aan het pand is vaak nog niet voldoende. Je moet er namelijk ook rekening mee houden dat het weken tot maanden kan duren tot je bedrijfspand weer hersteld is na bijvoorbeeld een brand. Met een bedrijfsschadeverzekering kun je de gevolgschade verzekeren. Doordat je jouw bedrijfspand niet of niet volledig kunt gebruiken verlies je een deel van je omzet. Dit kun je verzekeren.

Voorbeeld

Door een brand gaat het bedrijfspand van een fabriek volledig verloren. Het pand zelf is goed verzekerd en de verzekeraar financiert het herbouwen van de fabriek. Na de verwoestende brand duurt het zes maanden om het pand te herbouwen. De ondernemer moet dus een half jaar financieel overbruggen. Vaste lasten als de personeelskosten lopen wel door, maar daar staan geen inkomsten tegenover. Met alleen een verzekering tegen brand gaat de onderneming het waarschijnlijk niet overleven.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-10-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.