Hoe mogen we je helpen?

Zijn extra verzekeringen nodig bij kopen in plaats van huren?

Bij het verruilen van je huurwoning voor een eigen huis zijn er extra verzekeringen die noodzakelijk kunnen zijn.

Het kopen van een huis brengt andere verantwoordelijkheden met zich mee dan het huren. In hoeverre heeft de overstap invloed op de verzekeringen?

Het overstappen van een huurhuis naar een koophuis is een financieel ingrijpende verandering. Voor de koop sluit je namelijk (waarschijnlijk) een hypotheek af. Je krijgt dan ineens een schuld van honderdduizenden euro’s op je naam. Deze verandering maakt het aanpassen van je verzekeringen noodzakelijk. Waar moet je rekening mee houden?

Voor de bestaande verzekeringen is het meer dan een adreswijziging

Voor je huurwoning had je waarschijnlijk een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Voor deze verzekeringen zorgt de verhuizing ook voor een inhoudelijke aanpassing. De verzekeraar kan een andere premie in rekening brengen door een wijziging van het risico. Je verhuist bijvoorbeeld naar een regio waar de premies hoger liggen, maar ook het type huis zal zorgen voor een wijziging. Ook wordt er gekeken naar de hoogte van het verzekerde bedrag in de inboedelverzekering.

De opstalverzekering is vaak verplicht

Een huurder hoeft het huis zelf niet te verzekeren, want dat regelt de eigenaar. Na het kopen van een huis stelt de bank waar de hypotheek loopt het afsluiten van een opstalverzekering verplicht. De bank wil namelijk voorkomen dat het huis door bijvoorbeeld een brand zwaar beschadigd raakt en een deel van de waarde verliest. Voor de hypotheek is het huis namelijk het onderpand van de lening. Bij schade krijgt de bank minder zekerheden. Uiteraard sluit je ook een opstalverzekering af voor jezelf. De kans op een omvangrijke schade is klein, maar als het gebeurt zijn de financiële gevolgen gelijk groot.

Vergeet de glasverzekering niet

Huurders hoeven het glas in de huurwoning meestal niet zelf te verzekeren. Na het kopen van een huis ben je wel zelf verantwoordelijk voor het verzekeren van het glas in het huis. Vaak is het een onderdeel van de opstalverzekering. Sluit deze verzekering wel af, want een ruitbreuk kan je eenvoudig overkomen en de herstelkosten zijn hoog met de energiezuinige ruiten van tegenwoordig.

Een overlijdensrisicoverzekering afsluiten voor de nabestaanden

Door het kopen van een huis neem je een financiële verplichting op je waar je niet weer eenvoudig onderuit komt. Bij het overlijden van een van de eigenaren, moeten de achterblijvers wel in staat zijn om de maandlasten op te brengen. De hypotheeklasten zijn waarschijnlijk gebaseerd op twee inkomens, dus zal er bij een overlijden een financieel hiaat ontstaan. Dit probleem kun je ondervangen met een overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering keert eenmalig een bedrag uit waarmee de hypotheek deels afbetaald kan worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 01-09-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.