Alleenstaand zonder kinderen - Wie erft?
Ben je alleenstaand zonder kinderen? Na jouw overlijden ontvangt de fiscus een groot deel van jouw vermogen.
Bij een overlijden gaan bezittingen van de overledene naar de huwelijkspartner en de kinderen, maar hoe zit dit bij een vrijgezel? Wie erft er dan?
Het wettelijk erfrecht is onderverdeeld in vier groepen. Na jouw overlijden gaan jouw bezittingen naar jouw erfgenamen in de eerste groep. Hierin zitten de huwelijkspartner (of geregistreerd partner) en jouw kinderen. Zijn deze er niet? Dan komt pas de tweede groep in beeld. Hierin zitten jouw ouders en jouw broers en zussen. Als er niemand in de eerste groep zit gaat er een groter deel van de nalatenschap naar de Belastingdienst. Over een nalatenschap betalen ouders en broers en zussen namelijk een hogere belastingheffing.
Hoeveel bedraagt de erfbelasting voor nabestaanden van een alleenstaande?
Als kinderen erven van een ouder, dan geldt er een hoge vrijstelling (22.918 euro) en het tarief over het niet vrijgestelde deel is laag, namelijk 10 procent over een bedrag tot 138.641 euro en 20 procent over het meerdere. De nalatenschap van een alleenstaande zonder kinderen komt terecht bij de ouders en de broers en de zussen. Helaas zijn ze wel een hoge heffing verschuldigd over de erfenis.
Voorbeeld:
Een vrijgezelle vrouw van 60 jaar overlijdt. Ze was niet gehuwd en kinderen had ze ook niet. Haar ouders zijn jaren geleden al overleden. Ze laat een vermogen na van 100.000 euro. Haar nabestaande is haar broer. Hoeveel erfbelasting is hij verschuldigd?
Voor broers en zussen geldt een lage vrijstelling van 2.418 euro. Over het meerdere bedraagt de erfbelasting 30 procent.
De broer betaalt aan erfbelasting: 100.000 – 2.418 = 97.582 x 30 procent = 29.274 euro.
Ter vergelijking – Als de overledene wel een kind had, bedroeg de erfbelasting voor het kind maar:
100.000 – 22.918 (vrijstelling) = 77.082 x 10 procent = 7.708 euro.
Moet je als alleenstaande zonder kinderen een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Bij het kopen van een huis sluit je meestal een overlijdensrisicoverzekering af. Deze verzekering zorgt voor een uitkering bij overlijden. Dit doe je om de nabestaanden in staat te stellen om in het huis te blijven wonen. Voor een alleenstaande zonder kinderen ligt het anders. Na het overlijden gaan de bezittingen, waaronder het huis, naar de ouders en de broers en de zussen. Je hebt in dat geval niet echt een overlijdensrisicoverzekering nodig. Toch kan het aan te bevelen zijn. Je wilt namelijk voorkomen dat je nabestaanden een huis met een torenhoge hypotheek erven.
Zelf beslissen wie jouw erfgenaam is
Als alleenstaande zonder kinderen kun je met een testament voorkomen dat je ouders en broers en zussen de erfgenamen worden. In een testament kun je vastleggen wie jouw bezittingen moeten krijgen. Je kunt ook een deel van jouw bezittingen nalaten aan een specifieke persoon of aan goede doelen. Een notaris kan je helpen met het opstellen van een testament.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 10-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.