Hoe mogen we je helpen?

Een uitvaartverzekering afsluiten - Waar moet je op letten?

Met een uitvaartverzekering bescherm je jouw nabestaanden financieel. Wat is belangrijk bij het afsluiten van de verzekering?

Met de uitvaartverzekering verzeker je de uitvaartkosten om je nabestaanden financieel te beschermen. Waar moet je op letten bij het kiezen van een uitvaartverzekering?

Je kunt voor het verzekeren van de uitvaartkosten kiezen voor een uitkering in geld of in diensten. Bij een uitkering in diensten (natura uitvaartverzekering) is vastgelegd waar recht op bestaat bij een uitvaart. Bij een uitvaartverzekering in geld krijgen de nabestaanden een bedrag uitgekeerd waar ze de uitvaartkosten mee kunnen betalen. Voor beide verzekeringsvormen is het belangrijk om advies in te winnen om te voorkomen dat je niet de juiste verzekering afsluit. Waar let je op bij het verzekeren?

Is de uitvaartverzekering afgestemd op de wensen en de hoogte van de kosten?

Het goed verzekeren van de uitvaartkosten is lastig. Je weet namelijk niet wat de kosten worden van de uitvaart. De geld uitkerende uitvaartverzekering kun je afstemmen op de huidige uitvaartkosten, maar door inflatie hebben de nabestaanden over tien jaar een hoger bedrag nodig in vergelijking met de huidige kosten. In de natura uitvaartverzekering ligt het anders, maar ook bij deze verzekeringsvorm is het belangrijk om de uitvaartverzekering af en toe door te nemen met je verzekeringsadviseur.

Leg de wensen vast voor de nabestaanden

Door het vastleggen van je uitvaartwensen kun je de nabestaanden helpen. Ze willen het zo goed mogelijk regelen, maar vaak is niet bekend hoe de overledene het wenste. Het geeft de nabestaanden rust dat ze de uitvaart kunnen regelen zoals de overledene het wenste. Het vastleggen van de uitvaartwensen heeft ook nog een bijkomend voordeel. Met de wensen op papier kan de uitvaartverzekering zo goed mogelijk worden afgestemd op de uitvaartwensen. Zo voorkom je dat nabestaanden nog een forse rekening krijgen na de uitvaart.

Het verzekerd bedrag indexeren

Een geld uitkerende uitvaartverzekering kun je indexeren. Hierdoor blijft het verzekerde bedrag een ongeveer gelijke trend houden met de stijging van de uitvaartkosten. Een verzekerd bedrag van 9.000 euro heb je mogelijk nu voldoende aan, maar over vijf of tien jaar moet het bedrag mogelijk veel hoger zijn. Door het te indexeren voorkom je dat je steeds extra bedragen moet verzekeren. Door de indexering stijgt de premie in de loop der jaren mee.  

Laat je adviseur meerdere verzekeraars vergelijken

Je moet weloverwogen kiezen voor een uitvaartverzekering. De hoogte van de premie let je op, maar bijvoorbeeld ook op de overige voorwaarden. Tot welke leeftijd moet je bijvoorbeeld premie blijven betalen? Er zijn verzekeringen die tussentijds aanpasbaar zijn of waarbij kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd zijn. De premie is dus niet het enige waar je op let.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.