Wat is assurantiebelasting?
In de premie zit een zogenaamde assurantiebelasting verwerkt. Over welke verzekeringen betaal je deze heffing en waarom ben je het eigenlijk verschuldigd?
Over de meeste schadeverzekeringen betaal je assurantiebelasting. Door de hoogte van het percentage lijkt het op BTW, maar het is toch compleet iets anders.
Je ziet het niet terug in de periodieke afschrijvingen van de premie voor schadeverzekeringen, maar door een belastingheffing valt de premie veel hoger uit. Verzekeraars specificeren dit bedrag wel in de facturen en eventueel op het polisblad. Sinds 1 januari 2013 is het tarief van de assurantiebelasting verhoogd van 9,7 naar 21 procent.
Wat is assurantiebelasting?
Verzekeraars en tussenpersonen incasseren de belastingheffing samen met de premie. Het verschuldigde bedrag aan assurantiebelasting stort de verzekeraar of de tussenpersoon gelijk door naar de Belastingdienst. De rest van de betaalde premie wordt gebruikt voor het afdekken van de kosten, reserveringen en natuurlijk het betalen van schadelasten. De assurantiebelasting betaal je ook over de polis- en administratiekosten. Verzekeraars en tussenpersonen hebben geen invloed op de hoogte van het percentage. Het is een vaststaand gegeven.
Waarom deze heffing?
Het is een van de inkomstenbronnen om de Nederlandse schatkist te vullen. Over gekochte producten betaal je btw en over inkomsten betaal je inkomstenbelasting. Ook de verzekeringsbranche moet bijdragen aan het vullen van de schatkist en uiteindelijk ligt de rekening natuurlijk weer gewoon bij de eindgebruiker: de consument. Als er geen assurantiebelasting verschuldigd zou zijn, dan moest de overheid zoeken naar andere bronnen van inkomsten. Op de een of andere manier moeten we met z’n allen toch de gezamenlijke lasten dragen.
Over welke verzekeringen betaal je assurantiebelasting?
De belasting betaal je over de meest gebruikelijke schadeverzekeringen. Het gaat bijvoorbeeld om de volgende verzekeringen:
- Opstalverzekering
- Autoverzekering
- Aansprakelijkheidsverzekering
- Reisverzekering
- Rechtsbijstandsverzekering
Over levensverzekeringen en zorgverzekeringen betaal je geen assurantiebelasting. Er ontstaat een lastige berekening bij een reisverzekering waarin ook de medische kosten in het buitenland meeverzekerd zijn. Over dat deel betaal je namelijk geen assurantiebelasting.
Maakt het nog verschil of je per maand of per jaar betaalt?
Nee, dat komt op hetzelfde neer. Bij iedere betaling wordt 21 procent over het bedrag verrekend. Als je kiest voor maandbetaling ben je dus niet duurder uit.
Krijg je assurantiebelasting terug bij het opzeggen van de verzekering?
Ja, als je recht hebt op een teruggaaf van een deel van de betaalde premie, wordt de betaalde assurantiebelasting ook met je verrekend.
Ook in andere landen is het betalen van assurantiebelasting gebruikelijk
In België en Duitsland is er een soortgelijke heffing, maar de heffingen zijn wel lager. In België betalen ze over het algemeen een heffing van 15,75 procent en in Duitsland 19 procent, maar voor bepaalde verzekeringen is de heffing in Duitsland lager.
Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd
op 25-11-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld.
Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van
de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.