Hoe mogen we je helpen?

De betalingsrisico’s van een hypotheek

Met een hypotheek loop je betalingsrisico’s, maar deels kun je jezelf indekken.

Huiseigenaren met een hypotheek lopen het risico dat ze door bepaalde oorzaken de hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Welke risico’s zijn er?

Een hypotheek sluit je af voor een periode van tientallen jaren. Gedurende deze periode kan er veel gebeuren en veranderen. De gebeurtenissen en veranderingen brengen risico’s met zich mee, die je niet altijd kunt ondervangen met bijvoorbeeld een verzekering of met spaargeld. Welke risico’s loop je?

Je maandlasten en overige uitgaven kunnen stijgen

Bij het kopen van een huis controleer je of je de maandlasten die je moet betalen ook echt kunt dragen. In de toekomst kunnen de maandlasten en andere uitgaven stijgen door (onvoorziene) omstandigheden. Je wordt bijvoorbeeld ziek en je zorgkosten stijgen hierdoor. Of er komt gezinsuitbreiding waar je maandelijkse uitgaven door stijgen. Met onvoorziene omstandigheden kun je geen rekening houden, maar bijvoorbeeld wel met het gaan studeren van de kinderen. Neem deze omstandigheden mee bij het afsluiten van een hypotheek.

De inkomsten dalen

Door dalende inkomsten ontstaat een vergelijkbaar probleem. De hypotheeklasten zijn afgestemd op een hoger inkomen, dus kan de betaalbaarheid in het geding komen. Met een woonlastenverzekering kun je dit risico deels wegnemen. Deze verzekering keert uit bij onvrijwillige werkloosheid en als je inkomen daalt door arbeidsongeschiktheid.

De hypotheekrente stijgt

In een rentevaste periode kun je de hypotheekrente voor een korte of langere periode vastleggen. De hypotheekrentes zijn de laatste tijd enorm gestegen dus hopelijk heb je eerder al gekozen voor een lange rentevaste periode, bijvoorbeeld voor twintig jaar. Op deze manier profiteer je van een lage hypotheekrente en je neemt het risico van stijgende hypotheekrentes ook nog eens voor een lange periode weg.

De gekozen hypotheekvorm was achteraf toch niet de juiste keuze

Vooral in hypotheken die zijn afgesloten voor 2013 zit vaak een aflossingsvrij deel. Dit heeft als voordeel dat je de maandlasten laag houdt, maar je schuift ook een probleem door naar de toekomst. Het aflossingsvrije deel blijft bestaan tot je het huis weer verkoopt. In het slechtste geval kun je op langere termijn de hypotheeklasten niet meer betalen.

Ook met een huurwoning loop je risico’s

Je loopt betalingsrisico’s met een koophuis, maar die zijn er ook als je kiest voor een huurhuis. Het enige verschil is dat je een huurwoning weer kunt opzeggen als de maandlasten te hoog zijn. Maar door maandelijkse aflossingen op de hypotheekschuld verklein je iedere maand het risico van een hypotheek. Met een overwaarde in het huis ben je namelijk beter beschermd tegen de betalingsrisico’s.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 28-10-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.