Hoe mogen we je helpen?

Bedrijfsschade als grootste bedrijfsrisico

Voor Nederlandse bedrijven zou bedrijfsschade het grootste gevaar zijn. Wat houdt het in?

Het cyberrisico wordt steeds groter, maar voor bedrijven blijft bedrijfsschade het grootste bedrijfsrisico. Wat houdt het risico van bedrijfsschade eigenlijk in?

De wereldwijd actieve verzekeraar Allianz onderzoekt jaarlijks wat de grootste bedrijfsrisico’s zijn. Het cyberrisico is in opkomst, maar het wordt in Nederland nog steeds overtroffen door bedrijfsschade. Deze termen vragen om een toelichting. Wij leggen graag uit ze betekenen en hoe je deze risico’s kunt verzekeren.

Wat zijn de grootste gevaren voor bedrijven?

Allianz heeft het onderzocht door 2.718 experts uit meer dan 100 landen te vragen naar de drie grootste gevaren voor bedrijven. Het is dus een onderzoek onder mensen die er inhoudelijk iets over kunnen zeggen. Het gaat bijvoorbeeld om ceo’s, verzekeringsdeskundigen en risk managers. Wereldwijd is het cyberrisico inmiddels het grootste risico, maar in Nederland gaat het nog steeds om het bedrijfsrisico, net als een jaar eerder. 

Wat houdt het risico van bedrijfsschade in?

Door een tijdelijke stilstand van je bedrijf kun je omzet mislopen en toch kosten maken. Zeker als het om meerdere weken of zelfs maanden gaat kan het een grote schadepost zijn. Een bedrijfsstilstand kan bijvoorbeeld ontstaan door brand of stormschade aan het bedrijfspand. De bedrijfsschadeverzekering draagt de kosten en de misgelopen omzet. De verzekering kan tot wel twee jaren na het stilvallen van de bedrijfsactiviteiten de gemaakte kosten en de misgelopen omzet opvangen. De verzekering vergoedt bijvoorbeeld ook de kosten voor het huren van vervangende bedrijfsruimte.

De bedrijfsschadeverzekering is een aanvulling op de brandverzekering

De brandverzekering vergoedt de schade die is ontstaan door bijvoorbeeld brand, inbraak en storm. Maar na een brand duurt het vele maanden tot het pand en alles wat erin staat weer herbouwd, hersteld of nieuw geïnstalleerd is. Zonder een bedrijfsschadeverzekering gaat het bedrijven het mogelijk niet lukken om omzet te blijven maken. Dat komt bijvoorbeeld doordat machines ook vernield zijn door de schade. Dit kan de ondergang van de onderneming betekenen.

Heb je voor jouw bedrijf ook een cyberverzekering nodig?

Het online werken brengt risico’s met zich mee die te verzekeren zijn. Veel ondernemers onderschatten het cyberrisico. Een cyberaanval kan de data binnen jouw bedrijf beschadigen en vertrouwelijke gegevens van jouw klanten kunnen gestolen worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt natuurlijk bij jouw bedrijf. Ook voor de imagoschade kun je een vergoeding krijgen uit de cyberverzekering. In hoeverre je deze verzekering nodig hebt, kan een adviseur samen met jou bepalen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.