Hoe mogen we je helpen?

Conflict met je verhuurder, wat nu?

Heb je achterstallig onderhoud waar je verhuurder maar niets aan doet? Wordt je huur opeens verhoogd? Dan is het tijd om in actie te komen. Hoe kun je nu het beste handelen zonder dat het tot een conflict leidt? Bekijk onderstaande stappen om tot een oplossing te komen.

Achterstallig onderhoud, wat kan je doen?
1. Bekijk wie waar verantwoordelijk voor is
Een van de belangrijkste verplichtingen van een verhuurder is het herstellen van gebreken aan de huurwoning. Zodra jij de verhuurder op de hoogte hebt gebracht van het gebrek is de verhuurder verplicht dit gebrek te verhelpen.

2. Praat met elkaar
Een goede relatie met je verhuurder en andersom is belangrijk. Wanneer je op tijd aangeeft wat de gebreken zijn, kan de verhuurder daar ook tijdig wat aan doen. Wacht niet te lang tot de gebreken erger worden. Staat er een inspectie op de planning? Vraag dan of de verhuurder ook eventueel naar andere gebreken kan kijken.

3. Meld de tekortkomingen schriftelijk
Meld de gebreken altijd schriftelijk of per mail bij de verhuurder en gun hem de tijd om deze op te lossen. Gebeurt er niets, dan zijn er anderen middelen om de verhuurder tot actie te bewegen.

4. Geding via huurcommissie of rechter
De wet geef je dan de volgende middelen. Reageert de verhuurder niet, dan kan er bij een sociale huurwoning een procedure worden opgestart bij de Huurcommissie. Deze kan de huur tijdelijk verlagen, totdat de verhuurder het heeft opgelost. Ook kan er eventueel een procedure bij de kantonrechter opgestart worden. Daar kan de huurder naast huurverlaging ook vragen om de verhuurder te verplichten de gebreken te herstellen. Dat kan bij de Huurcommissie niet. Woont de huurder in een vrije sector woning? Dan kan er alleen naar de rechter gestapt worden.Ook kun je de gebreken zelf herstellen en de kosten verrekenen bij je verhuurder, in de huurprijs bijvoorbeeld.

5. Ga voor een goede relatie
Naar de rechter gaan verbetert de relatie meestal niet. Als je nog lang op een prettige manier wilt wonen is het beter om een goede relatie te behouden. Daarom blijft ons advies, blijf goed communiceren met elkaar. Meestal kom je er samen wel uit.

Wat als de verhuurder de huurprijs wilt verhogen?
Jouw verhuurder wil de huurprijs verhogen. Hoeveel hij maximaal mag verhogen, hangt af van of je woont in een sociale geliberaliseerde huurwoning. Lees hier verder wanneer u meer wilt weten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.