Hoe mogen we je helpen?

Een hypotheek met NHG is ook mogelijk voor starters

Ook startende zzp’ers kunnen een hypotheek krijgen met NHG. Je moet wel minimaal één jaar actief zijn. Waar moeten de cijfers aan voldoen?

Een paar jaar geleden zijn de criteria voor een NHG-hypotheek verruimd. Na één jaar ondernemerschap kom je al in aanmerking. Veel zzp’ers hebben die kans gegrepen.

Voorheen kwam je pas in aanmerking voor een hypotheek met NHG als je minimaal drie jaar ondernemer was. Je moest namelijk over drie jaren de jaarcijfers kunnen aantonen. Zzp’ers komen nu eerder in aanmerking voor een hypotheek met NHG. En daar werd dankbaar gebruik van gemaakt in de afgelopen jaren.

Ook zzp’ers gelijke kansen

Meer dan 1,15 miljoen Nederlanders verdienen hun geld als zzp’er. Toch had het zelfstandig ondernemerschap voor starters een groot nadeel. Een koophuis was voor deze groep minder bereikbaar. Dat is vreemd, want een werknemer met een tijdelijke arbeidsovereenkomst kan ook gewoon een huis kopen. Volledig terecht dus dat zzp’ers nu ook grotere kansen op een koophuis hebben.

Inkomensverklaring Ondernemer

Met de Inkomensverklaring Ondernemer kan iedere ondernemer die langer dan één jaar zelfstandig werkt, toegang krijgen tot een hypotheek met NHG. Een Inkomensverklaring Ondernemer is een uitgebreide analyse van de gehele onderneming over de afgelopen drie jaren (of korter indien de onderneming korter bestaat) waarmee het toetsinkomen wordt bepaald.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek met NHG?

De afkorting staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Zoals de naam al doet vermoeden is het een soort van garantie. Als de huiseigenaar de hypotheeklasten niet meer op kan brengen door bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of door een echtscheiding, treedt de garantie in. In dat soort situaties kan het soms niet anders dan dat het huis wordt verkocht met een restschuld. Als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan, wordt voor hypotheken met NHG de restschuld kwijtgescholden. Deze extra garantie stellen banken ook op prijs, daarom heeft de huiseigenaar recht op een korting op de hypotheekrente van een paar tiende procentpunten. 

Het aankoopbedrag van de woning -plus eventuele verbouwingskosten- mag in 2022 maximaal 355.000 euro zijn. Voor energiebesparende voorzieningen is het mogelijk om zelfs tot 376.300 euro te lenen, zolang het extra bedrag volledig wordt besteed aan die voorzieningen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-05-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.